Skapande Skola

Mitt arbetsår 2024 inleddes av två roliga, inspirerande och utmanande veckor på Skapande Skola-uppdrag vid en högstadieskola i Halmstad. Jag är alltid lite nervös innan jag ska möta en ny klass, nu var det 18 olika klasser årskurs 6-9, men när vi väl kommer igång är det alltid roligt. Långt ifrån alla har ett intresse för dans, jag skulle nog säga att dom flesta iallafall påstår att dom inte gillar dans och det blir många suckar när dom förstår att jag är där för att dansa med dem. MEN jag upplever att stämningen och attityden lättar så fort vi kommer igång. Det blir tydligt att även dom som ”hatar” dans mår bra av det.

Med detta sagt är det viktigt att lägga dansen på en nivå som inte är för svår för dom som aldrig dansat och ändå utmanande nog att hålla dom som har dansat nöjda och inspirerade. Hur gör man detta? Jag har testat mig fram en del och landat i att dansstegen måste vara enkla men då kan man istället lägga utmaningen i samarbete, formationer och musikalitet, detta uppskattas av alla. Jag gör koreografier där allas roll och insats blir lika viktig men använder bara steg som alla kan göra. Så klart har alla olika musikaliska kunskaper och alla är olika när det gäller att lära in, memorera och uppfatta rummet men jag upplever att dom här delarna inte är lika främmande och ”läskiga” som dansen/motoriken kan vara. När dom måste fokusera mycket på placeringar och musiken och att ta hänsyn till varandra är det som att dom glömmer att vi dansar eller helt enkelt blir mer bekväma i rummet och med stegen. När allting till slut börjar falla på plats och dom märker att dom fixar det tillsammans som ett lag går energin och humöret upp i danssalen och det är underbart att uppleva.

Nu har jag ett par veckor att jobba med bland annat Sticks and Stones, sen besöker jag en ny skola, då blir det mellanstadiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Post comment